PLESNI KLUB ZEBRA

Ledino na področju plesa gibalno oviranih je pri nas zaorala plesna skupina Step’n’roll, ki je nastala na pobudo članov Društva študentov invalidov Slovenije. Nekaj let kasneje, natančneje 2009 pa smo se preimenovali v Plesni klub Zebra in tako postali prvi, ki se ukvarjamo s tovrstnim plesom pri nas. Plesni klub Zebra se ukvarja z standardnimi in latinsko ameriškimi plesi, vendar je ples na vozičkih oz. s tujko “wheelchair dancing” širok pojem. Izbira zvrsti glasbe in plesnega sloga je popolnoma svobodna. Pleše se lahko v paru ali v skupini. Plesni par je lahko sestavljen iz plesalca na invalidskem vozičku in soplesalca, ki hodi. Takemu plesnemu paru pravimo KOMBI par. Lahko pa je sestavljen iz dveh plesalcev, kjer sta oba na invalidskem vozičku, takemu plesnemu paru pravimo DUO par. Zebre smo amaterskega in tudi tekmovalnega duha. Udeležujemo se največjih mednarodnih tekmovanj, poleg tega pa v majhnih osnovnošolskih telovadnicah s poučevanjem šolarjev in predstavitvami kažemo, da kolesa niso nikakršna ovira. S tem se trudimo za destigmatizacijo invalidov in razkroj stereotipov pri mladih nadobudnih generacijah.

Z več uspešnimi plesnimi projekti in odličnimi uvrstitvami na tekmovanjih v plesu na vozičkih sebi in širši javnosti dokazujemo, da uresničevanje sanj o vrhunskem plesu ni omejeno na življenje brez invalidskega vozička.
Zebrin vozni in hodeči park združuje moči tudi v plesnih pravljicah, edinstvenih plesnih predstavah. Zanimivo je videti, kako se v eni šolski uri ali enem večeru lahko v glavah ljudi spremeni veliko.
Plesalci se vsako leto udeležujejo tudi mednarodnih tekmovanj in se s tem trudijo, da bi tovrsten ples postal priznan kot športna disciplina tudi v Sloveniji. Dobre uvrstitve v preteklosti kažejo, da njihov trud vsekakor ni zaman. Pridno trenirajo, saj se bo kmalu pričel začetek tekmovalne sezone. 19. in 20. aprila se bodo udeležili največjega mednarodnega tekmovanja na Nizozemskem. Žal pa so tovrstne udeležbe povezane z visokimi stroški, zato bodo veseli, če jim boste po svojih močeh lahko pomagali.